خانه » مشاوره کودک و نوجوان »
طلاق حادثه ای است که زندگی تمام طرفین را زیر و رو می کند. اگر تصور می کنید طلاق پایانی بر مشکلات زندگی زناشویی شماست، به خصوص اگر دارای فرزند یا فرزندانی هستید، اشتباه می کنید. وجود کودکان در رابطه باعث می شود که همچنان با همسر قبلی خود ارتباط گاه به گاه داشته باشید.
شاید شما به عنوان همسر از یکدیگر جدا شده اید و مسئولیتی در قبال دیگری ندارید، اما وظایف والدین در قبال فرزند پس از طلاق بسیار سنگین تر از هر کس دیگری است. تاثیرات روانی طلاق بر کودکان بر هیچ کس پوشیده نیست. هر دو طرف این رابطه باید تلاش کنند با رفتار صحیح امنیت روانی و عاطفی فرزند خود را تامین کنند.
وظایف والدین در قبال فرزند پس از طلاق:
پیشنهاد میکنیم قبل از گرفتن هر تصمیمی با یک متخصص در زمینه مشاوره کودک و نوجوان صحبت کنید. وظایف والدین در قبال فرزند پس از طلاق تا حد زیادی مشترک است. تفاوتی ندارد حضانت فرزندتان با کدامیک از شماست، هر دوی شما در قبال سلامت روان او مسئول هستید. از انجام کارهای زیر در مورد فرزندتان خودداری کنید.
استفاده از او به عنوان جاسوس:
شما از همسرتان جدا شده اید و خبر گرفتن از سبک زندگی او کار بیهوده ای است. از بازپرسی فرزندتان در مورد رفت و آمدها و زندگی همسر سابقتان و خانواده او جدا خودداری کنید.
| مطالعه مطلب “مشکلات روانی در فرزندان طلاق و تاثیر توجه والدین در این شرایط” به شما پیشنهاد می شود |
لوس کردن فرزند:
به خاطر جدایی و تبعات آن بر روان فرزندتان نباید شروع به باج دادن به او کنید. به او محبت کنید، او را در آغوش بگیرید و نیازهای عاطفی او را برآورده کنید. اما با خرید بی اندازه هدیه، نادیده گرفتن رفتارهای بد، دادن اختیارات بی اندازه و نادیده گرفتن اصول تربیتی به او باج ندهید. تربیت صحیح از وظایف والدین در قبال فرزند پس از طلاق است.
منع دیدار با والد دیگر و اطرافیان او:
فرزند شما به محبت، توجه و ارتباط با هر دو نفر شما نیاز دارد. ممانعت از دیدار کودک با والد به خاطر خشم ها و سرخوردگی های شما نوعی خودخواهی و زیر پا گذاشتن حق فرزندتان است. تنها زمانی توصیه به محدود شدن ارتباط یا حتی قطع آن می شود، که یکی از والدین خلافکار، بیمار روانی، پرخاشگر به خصوص با احتمال وارد کردن آسیب، یا معتاد باشد.
ادامه مشاجره پس از طلاق:
حفظ آرامش و سلامت روان از مهمترین وظایف والدین در قبال فرزند پس از طلاق است. شما از همسرتان جدا شده اید و دلیلی وجود ندارد که باز هم به مشاجرات خود ادامه دهید. شما در قبال فرزندتان مسئول هستید که به توافقی جامع برسید و در همه امور از این توافق پیروی کنید. هر گونه مشاجره و بحث را به زمان عدم حضور فرزندتان موکول کنید.
فرصت ندادن به او برای گفتگو در مورد جدایی:
به عنوان والدین باید به فرزندتان فرصت بیان احساسات خود در مورد جداییتان را بدهید. در هنگام حرف زدن به او با دقت گوش دهید و حرف های او را قطع نکنید. دلایل خود را برای جدایی، بدون بی احترامی به همسر سابقتان، بیان کنید. سبک زندگی پس از طلاق را برای او روشن کنید و به او اطمینان دهید که تلاش می کنید مشکلات پیش رو را حل کنید. اگر فرزندتان با طلاق شما کنار نمی آید، در این رابطه از یک مشاور طلاق کمک بگیرید.
بی احترام به همسر سابق و نداشتن قوانین تربیتی یکسان:
فرقی نمی کند احساس شما نسبت به همسر سابقتان چیست، در مورد او با احترام صحبت کنید. او هنوز والد فرزند شماست و فرزندتان او را دوست دارد. این دوره سخت را با رفتار متین و مودبانه طی کنید. از هر کاری از باعث تخریب سلامت روان فرزندتان می شود خودداری کنید. برای جلب محبت فرزندتان، از او در قبال والد دیگر حمایت بی جا نکنید. هر چند شما از همسرتان جدا شده اید و عقاید متفاوتی در مورد او دارید، اما سعی کنید در مورد تربیت او با همسرتان توافق کنید و اصول یکسانی را در این رابطه داشته باشید. اگر فرزندتان در هر خانه با قوانین متفاوتی رو به رو شود، در مورد رفتار صحیح گیج خواهد شد.
| مطالعه مطلب “فرزندپروری بعد از طلاق” به شما پیشنهاد می شود |
وظایف والد فاقد حق حضانت فرزند:
پیگیر باشید، پیگیر باشید و پیگیر باشید:
هر چند وظیفه سرپرستی و حضانت فرزند بر عهده شما نیست و او با والد دیگرش زندگی می کند، اما هرگز دست از پیگیری وضعیت او نکشید، حتی اگر مانعی بر سر راه شما وجود دارد. شاید شما به شهر یا کشور دیگری مهاجرت کرده اید، یا همسر سابقتان تلاش های شما برای بودن با فرزندتان را بی جواب می گذارد.
زمانی را برای ارتباط چهره به چهره، نوشتن نامه، رابطه مناسب با والد دیگر، ارسال پیام متنی و ویدئویی و هر کار دیگری اختصاص دهید که برای بودن در کنار فرزندتان می توانید انجام دهید. از فرزندتان بخواهید برای شما عکس و ویدئو بفرستد و از حال او جویا شوید. با والد دارای حق حضانت از در دیپلماسی وارد شوید.
زمان خود را تنظیم کنید:
وظایف والدین در قبال فرزند پس از طلاق بسیار سنگین است. پس از تعیین سرپرست، توافقی بر سر زمان های ملاقات والد دیگر با فرزند انجام می شود. زمان خود را به نحوی تنظیم کنید که آن روزها خاص باشد. کارهای مورد علاقه او را انجام دهید. با او بازی کنید.
برنامه خود را به نحوی تنظیم کنید که او حق انتخاب برای انجام کارهای مورد علاقه اش را داشته باشد. اطمینان حاصل کنید که در تمام زمانی که در کنار شماست، از ۱۰۰ درصد توجه شما برخوردار است.
خانه او هم هست:
پس از جدایی، احتمالا به خانه دیگری نقل مکان کرده اید. خانه شما نباید به کودک حس غریبی بدهد. اتاقی را به او اختصاص دهید و دکوراسیون خانه را به میل او بچینید.
علاقه مشترک داشته باشید:
یادگیری علایق آنها یکی از وظایف والدین در قبال فرزند پس از طلاق است. شاید فرزندتان به اسکیت سواری علاقه دارد. این کار را یاد بگیرید و هر دو زمانی با هم آن را انجام دهید.
در صورت امکان نزدیک او زندگی کنید:
جدایی از همسرتان به معنی اعلام دشمنی ابدی بین شما نیست. قرار نیست هر یک پادشاه قلمرو جداگانه ای باشید. در صورت امکان، خانه ای در نزدیکی فرزندتان انتخاب کنید. حضور شما، تنها یک خیابان پایین تر، به فرزندتان این اطمینان را می دهد که در مواقع نیاز، رفتن به مدرسه یا نیاز به پزشک، می تواند روی شما حساب کند.
فرد جدید در زندگی:
احتمالا دوباره به برقراری ارتباط با فرد دیگری تمایل پیدا خواهید کرد. این برای فرزندان، به خصوص جنس مخالف با شما، بسیار سخت است.
در مورد معرفی فرد جدید در زندگیتان به فرزند خود حساس و هوشیار باشید. در این رابطه از کمک های یک مشاور استفاده کنید.
شما مهم هستید:
شما همیشه والد او هستید. هیچ چیز این مسئله را تغییر نمی دهد. توجه شما به زندگی او، آینده او را شکل می دهد. به هر شکلی تلاش کنید که در زندگی او حضور موثری داشته باشید.