فهرست مطالب
خانه » مشاوره فردی »
برخی از افراد به تجربه ها و آدم های جدید خوش آمد می گویند، انگار که همیشه به دنبال فرصتی برای اجتماعی شدن هستند. اول از همه جلو می آیند و خودشان را معرفی می کنند و به راحتی بحث را دست خودشان می گیرند. اما همه این طور نیستند. برخی از افراد اغلب ساکت و خجالتی هستند. خجالت کشیدن و کمرویی موجب می شود که فرد از دیدار با آدم های جدید خودداری کند و تنهایی و سکوت را ترجیح دهد.
کمرویی صفتی است که گاهی حتی موجب می شود شخصیت فرد به اشتباه خودخواه و دوری گزین تفسیر شود. معمولا مدتی طول می کشد تا اطرافیان، آدم های خجالتی را درست بشناسند.
خجالتی بودن چیست؟
کمرویی صفتی است که بر ارتباط با دیگران تاثیر می گذارد. خجالتی بودن به این معنی است که فرد در ارتباط با دیگران احساس ناراحتی، معذب بودن، عصبی بودن، ترس و تهدید می کند. گاهی حالت های جسمی نیز در فرد ظاهر می شود و قرمز شدن، کم اوردن نفس و لرزش نیز به آن اضافه می شود .
واکنش به چیزهای جدید:
آدم ها و موقعیت های جدید موجب خجالت کشیدن فرد می شوند، مانند روز اول مدرسه، ملاقات با فرد جدید یا حرف زدن در کلاس. در بیشتر مواقع، شخص زمانی خجالت می کشد که نمی داند چطور واکنش نشان دهد یا دیگران چطور واکنش نشان می دهند. در عوض، زمانی که می داند چه چیزی در انتظارش است و چه چیزی قرار است بگوید و بشنود احساس اطمینان بیشتری می کند.
مانند هر احساس دیگری، کمرویی نیز خفیف، متوسط یا شدید است که البته بسته به موقعیت می تواند متفاوت باشد. کسانی که خجالتی هستند مدتی طول می کشد تا به شرایط جدید عادت کنند و اغلب ترجیح می دهند به آدم ها و شرایط قبلی بچسند. آنها در برابر امتحان کردن موقعیت های جدید مقاومت می کنند و مدت بیشتری طول می کشد تا با دیگران گرم بگیرند.
گاهی ساکت و درون گرا بودن به خجالت کشیدن تعبیر می شود. اما همیشه این طور نیست. درون گرایی همیشه معادل کمرویی نیست .
چرا برخی از افراد خجالتی می شوند؟
کمرویی می تواند نتیجه ژن های به ارث برده و البته رفتار اکتسابی از محیط باشد. حدود 20 درصد از افراد به طور ژنتیکی خجالتی هستند. اما در بیشتر موارد این تجربه های زندگی هستند که باعث می شوند یک کودک خجالتی شود.
- نوع تربیت والدین
- تنبیه شدن
- اجبار در حرف زدن در موقعیت هایی که کودک برای آن احساس آمادگی نمی کند
- مسخره شدن
- قربانی قلدری شدن
- والدین بسیار محتاط و کسانی که بیش از حد از کودک محافظت می کنند
راهکارهای غلبه بر خجالت کشیدن و کمرویی:
افرادی که خجالتی هستند، به قضاوت و احساس دیگران بیش از حد اهمیت می دهند. به علاوه، به خاطر حساسیت های خود و در بسیاری از موارد حس شنوایی خوب، به حرف های دیگران در مورد خود بیش از حد اهمیت می دهند. بسیاری از آدم های خجالتی دوست دارند مثل بقیه در برخوردهای اجتماعی راحت تر برخورد کنند و کمتر خجالت بکشند. برای این کار:
غلبه بر کمرویی به زمان نیاز دارد:
بسیاری از افراد خجالتی تنها با چند بار تلاش برای انجام رفتارهای اجتماعی تر و شکست خوردن، دست از تلاش می کشند و می گویند نمی شود. حقیقت این است که شما خجالتی هستید، چون تمرین کمی در ارتباط با بقیه داشته اید. پس با چند بار تلاش برای برقراری ارتباط، مشکل حل نمی شود.
گام های کوچک رو به جلو بردارید:
آهسته پیشرفت کردن خوب است، به شرطی که همیشه در حال پیشرفت باشید. اگر در ابتدا یک گام بزرگ بردارید و برای شروع از سخنرانی جلوی ده ها نفر شروع کنید، این شکست باعث می شود که شجاعت خود را برای ادامه راه از دست بدهید. اعتماد به نفس از گام های کوچک شکل می گیرد.
معذب شدن ایرادی ندارد:
همه ما گاهی معذب می شویم. خجالتی ها بیشتر معذب می شوند. اما این نباید مانع از رسیدن به آنچه می خواهید شود. درخواست دوستی حس عجیبی به شما می دهد. شاید جواب نه بگیرید. اما نپرسیدن هم سودی ندارد. به خاطر احساس بد، موقعیت های خود را از دست ندهید.
هدف جدید برای خودتان تعریف کنید:
اهداف کوچک تعیین کنید تا با دیدن موفقیت خود در آنها، استعدادهای بالقوه خود را کشف کنید. این اکتشاف به بهبود اعتماد به نفس شما کمک می کند و البته که با آدم های جدیدی نیز آشنا می شوید.
شکست و اشتباه را بپذیرید:
همه اشتباه می کنند. هر کسی ممکن است در ارتباطات اجتماعی خود کاری خجالت آور انجام دهد. اگر سخنی گفته اید یا اشتباهی انجام دادید، به خودتان سخت نگیرید. از آن درس بگیرید و تکرارش نکنید یا شما نیز همراه با بقیه به اشتباهتان بخندید.
اشتباهات رفتاری، نقاط قوت و ضعفتان را بنویسید:
شناخت خود باعث می شود که بتوانید روی نقاط ضعف و قوتتان کار کنید و به شخصیت بهتری دست یابید.
تکنیک های آرام سازی را تمرین کنید:
خجالت کشیدن باعث می شود زود عرق کنید، قرمز شوید، قلبتان تندتر بزند و دستتان بلرزد. همه این واکنش های جسمی استرس شما را تشدید می کنند. تشدید استرس در یک چرخه معیوب علائم جسمی شما را تشدید می کنند و همه چیز پیچیده تر می شود.
راه شکستن این چرخه، نفس کشیدن است. تنفس عمیق با رساندن اکسیژن به بدن و مغزتان شما را آرام می کند.
| مطالعه مطلب “تمرینات تنفسی برای مقابله با استرس” به شما پیشنهاد می شود |
تجسم کنید:
با داشتن تصوراتی مثبت و آرامش بخش، فکر کردن به تجربه ای که آرزویش را دارید یا قرار دادن خود در موقعیت مطلوبی که می خواهید اتفاق بیفتد، تاثیر تمرین را افزایش دهید. این تکنیک را قبل از ملاقات با افراد جدید، شرکت در جلسه یا هر موقعیت دیگری که اضطراب شما را افزایش می دهد، امتحان کنید.
وقتی خجالت کشیدن از حالت عادی بیشتر است:
بسیاری از خجالتی ها با کمک راهکارهای فوق می توانند بالاخره پس از مدتی بر کمرویی خود غلبه کنند. اما گاهی خجالت کشیدن با موقعیت های روتین زندگی در تداخل قرار می گیرد. در این افراد خجالت بسیار شدید است و نمی توانند بر آن غلبه کنند. یک فرد بسیار خجالتی به طور کامل از دیدن دیگران خودداری می کند و دیدن آدم های جدید به ترس بزرگ زندگیش تبدیل می شود. برای او حرف زدن با معلم نیز دشوار به نظر می رسد.
| مطالعه مطلب “مشاوره روانشناسی آنلاین و هر آنچه باید از آن بدانید” به شما پیشنهاد می شود |
وقتی خجالت شما را به قدری اسیر خود کرده است که در زندگی روزمره به مانعی برای شما تبدیل شده است، باید از روانشناس کمک بگیرید. خجالت شدید می تواند نشانه ای از اختلال اضطرابی یا فوبیای اجتماعی باشد. یک درمانگر می تواند به کمک روش های درمانی به شخص کمک کند.
شما چقدر خجالتی هستید؟ خجالت کشیدن چه فرصت هایی را از شما کشیده است و چه تاثیری در زندگی شما داشته است؟ نظرتان را با ما در میان بگذارید.
منبع