فهرست مطالب
خانه » مشاوره کودک و نوجوان »
در حالی که بعضی کودکان آنقدر خوش شانس هستند که بهترین دوست خواهر/برادر خود باشند، بسیاری از خواهران و برادران با هم دعوا می کنند. اغلب، رقابت و دعوا بین خواهر و برادر حتی قبل از تولد فرزند دوم شروع می شود و با رشد کودکان و رقابت بر سر هر چیزی از اسباب بازی تا توجه ادامه می یابد. با طی کردن مراحل مختلف رشد، نیاز کودکان بر ارتباط آنها با یکدیگر تاثیر می گذارد.
مشاهده دعوا کردن کودکان با هم ناراحت کننده است و جدا کردن آنها از هم سخت است. چطور می توان آرامش و صلح را به خانه بازگرداند؟
چرا کودکان دعوا می کنند؟
چیزهای زیادی باعث دعوای بچه ها می شود. اغلب بچه ها درجاتی از حسادت و رقابت را حس می کنند و این آتش خشم و دعوا را بین آنها شعله ور می کند.
نیازهای در حال رشد:
طبیعی است که نیازها، اضطراب و هویت کودک بر روابط او با خواهر و برادرش تاثیر داشته باشد.
برای مثال، نوپایان نسبت به اسباب بازی های خود حس مالکیت دارند و این منبع دعوا با خواهر و برادری می شود که می خواهد اسباب بازی او را بردارد.
کودکان در سن مدسه تعریف خاصی از عدالت دارند و دلیل تفاوت رفتار والدین با خواهر و برادر بزرگ تر یا کوچک ترشان را متوجه نمی شوند. نوجوانان دارای حس استقلال هستند و در دوره بلوغ از قبول مسئولیت خانه داری، مراقبت از خواهر و برادر و حتی بودن در جمع خانواده احساس خشم می کنند. تمامی این تفاوت ها باعث دعوا بین بچه ها می شود.
خلق و خوی کودک:
شخصیت خاص کودک، شامل خلق و خو و سازگاری وی نقش مهمی در برخورد او با خواهر و برادرش دارد. برای مثال، کودکی که به توجه زیادی از سوی والدین خود برای آرامش یافتن نیاز دارد، از دیدن همین نیاز در خواهر و برادر خود دچار خشم می شود.
نیازهای خاص/بیماری کودکان:
گاهی کودکان به دلیل بیماری یا وجود شرایط خاص به توجه و وقت بیشتری از سوی والدین نیاز دارند.
دیگر بچه های خانواده از وجود این اختلاف در دریافت توجه خانواده دچار خشم می شوند. در این شرایط دعوا بین خواهر و برادر برای دریافت توجه بیشتر شکل می گیرد و حتی ممکن است شرایط خاص کودک دیگر موجب تبعیض رفتاری از سوی والدین شود.
الگوها:
نحوه حل اختلاف توسط والدین الگوی مهمی برای کودکان است.
اگر شما و همسرتان همیشه اختلاف دارید و آن را با روش های خصمانه حل می کنید، انتظار آرامش و صلح از سوی فرزندتان نداشته باشید.
برای کنترل دعوا بین خواهر و برادر چه باید کرد؟
دعوا بین خواهر و برادر بسیار طبیعی است اما خانواده ها تنها میزان خاصی از اختلاف را می توانند تحمل کنند. وقتی دعوا شروع می شود، چه باید کرد؟
- تا حد ممکن، دخالت نکنید. تنها زمانی وارد دعوای آنها شوید، که خطر آسیب جسمی وجود دارد. اگر همیشه در دعوا بین خواهر و برادر دخالت کنید، ریسک افزایش تنش و اختلافات دیگر به وجود می آید.
- کودکان انتظار پیدا می کنند که همیشه کمکشان کنید و به جای یادگیری مهارت حل اختلاف منتظر می مانند که شما نجاتشان دهید. به علاوه، این خطر وجود دارد که در نگاه یکی از کودکان، شما همیشه از دیگری دفاع می کنید که خود خشم کودک را بیشتر می کند.
- اگر با نحوه حرف زدن کودکان و برچسب زنی آنها مشکل دارید، به آنها گوشزد کنید که احساساتشان را با کلمات مناسب بیان کنند. این با دخالت کردن و جدا کردن بچه ها فرق دارد. حتی در این شرایط هم اجازه دهید خودشان اختلاف بینشان را حل کنند. اگر وارد دعوا شدید، مشکل را با کودک، نه برای او، حل کنید.
برای کنترل دعوا بین خواهر و برادر موارد زیر را در نظر بگیرید:
- کودکان را تا وقتی آرام شده اند از هم دور کنید در غیر این صورت دوباره دعوا شدت می گیرد. هر یک را به گوشه ای از اتاق یا یکی از اتاق ها بفرستید تا خشم فروکش کند.
- تلاش نکنید که مقصر را پیدا کنید. این یک دعوای دو طرفه است که هر طرف سهم خود را در شکل گیری آن داشته است.
- راه حلی برد-برد پیدا کنید که در آن هر یک از کودکان به چیزی که می خواهد برسد. اگر هر دو یک چیز را می خواهند، شاید بهتر باشد چیز دیگری را به آنها بدهید که هر دو بتوانند با آن بازی کنند.
- به یاد داشته باشید که حین دعوا، کودکان مهارت هایی را برای حل اختلاف یاد می گیرند که برای زندگی آینده آنها، تعامل و مصالحه، قدرت بحث کردن و کنترل خشم، اهمیت دارد.
کمک به حل دعوا بین خواهر و برادر:
- قوانینی در مورد رفتار صحیح در خانه تعیین کنید. به کودکان بگویید به هم دست بدهند و دیگر نه فحش دادن، نه چسباندن القاب به یکدیگر، نه داد کشیدن و نه کوبیدن درها در این خانه رخ نمی دهد. با توافق خودشان، جرائمی برای شکستن قانون تعیین کنید تا کودک مسئولیت پذیری عواقب رفتارش را یاد بگیرد.
- همیشه همه چیز نباید مساوی و عادلانه باشد. گاهی یکی از کودکان نیاز بیشتری دارد.
- به کودکان زمان و توجه کافی و یک به یک در مورد علاقه و نیازهایشان بدهید. اگر یکی از کودکان بیرون رفتن را دوست دارد، پارک برید. اگر کودک دیگر تنهایی و کتاب خواندن را دوست دارد، زمانی را به این کار اختصاص دهید.
- به هر کودک زمان و فضای کافی برای انجام کارهایی که دوست دارد را بدهید. همیشه لازم نیست همه چیز 50-50 باشد. گاهی کودکان باید به تنهایی یا با دوستانش بدون حضور خواهر یا برادر بازی کند.
- به فرزندانتان بگویید که برای عشق شما نسبت به آنها حد و مرزی نیست.
- به آنها نشان دهید که دوستشان دارید و برایتان مهم هستند و به نیازهایشان توجه می کنید.
- به صورت خانوادگی تفریح کنید. به تماشای فیلم های سینمایی بروید، بازی خانوادگی انجام دهید، بولینگ و شهربازی بروید و زمان زیادی را با هم صرف کنید. این نزدیکی به کاهش تنش و دعوا بین خواهر و برادر کمک می کند.
- اگر کودکان به خاطر یک وسیله مشترک (تلویزیون یا کنسول بازی) دعوا می کنند، برنامه ای زمانی را برای آنها مشخص کنید.
گرفتن مشاوره تخصصی در مورد دعوا بین خواهر و برادر:
در درصد کمی از خانواده ها، دعوا بین خواهر و برادر به قدری شدید است که عملکرد روزانه خانواده را مختل می کند و سلامت روانی و عاطفی کودک را به خطر می اندازد.
در این موارد، بهتر است از یک مشاور کمک بگیرید:
- به قدری شدید است که باعث بروز اختلاف بین شما و همسرتان شده است.
- ریسک آسیب جسمی به یکی از اعضای خانواده بسیار بالاست.
- سلامت روانی و عزت نفس هر یک از اعضای خانواده را تحت تاثیر قرار داده است.
- با مشکل دیگری همراه شده است، مانند افسردگی
اگر نگران بحث و تنش بین فرزندان خود هستید، با ما تماس بگیرید. ما تلاش می کنیم آرامش روانی و ثبات رفتاری را به خانواده شما بازگردانیم.
روابط فرزندان شما با یکدیگر چطور است؟ چطور صلح و آشتی را بین آنها برقرار می کنید؟ روش های فرزندپروری خود را با ما به اشتراک بگذارید.