فهرست مطالب
خانه » عمومی »
برای بسیاری از ما تفاوت روانشناس و روانپزشک یا تفاوت روانپزشک و روانکاو مبهم است که همه اینها را روان درمانگر میخوانیم. هر سه متخصص با مسائل و مشکلات حوزه سلامت روان سر و کار دارند و سعی میکنند با تکنیکهای مختلف، روان فرد را در تعادل مناسب حفظ کنند. در این مطلب، تفاوت بین این سه را بررسی میکنیم.
روانشناس کیست؟
روانشناس فردی است که مدرک خود را در رشته روانشناسی در دانشگاه اخذ کرده است. روانشناسان متخصصانی هستند که رفتارهای شناختی، عاطفی و اجتماعی ما را با درمان، مشاهده، تفسیر و مستندسازی روابط و عوامل محیطی موثر مطالعه میکنند.
روانشناس در تشخیص و درمان تخصص دارند؛ اما دارو تجویز نمیکنند و در نتیجه از روشهای درمانی استفاده میکند که در قالب گفتوگو انجام میشود. طیف گستردهای از مسائل که روانشناس به درمان آن میتواند کمک کند، عبارتند از:
- افسردگی طولانی مدت
- عصبانیت
- اضطراب
- درگیری با یک بیماری مزمن
- احساس سردرگمی در شغل جدید
- غم و اندوه برای مرگ یکی از عزیزان
روانپزشک کیست؟
روانپزشک، پزشکی است که در حوزه سلامت روان تخصص دارد و در زمینه تشخیص و درمان بیماریهای روانی کار میکند. روانپزشکان در تشخیص و افتراق بیماریهای جسمی از روانی و دارو درمانی نیز تخصص دارند.
یک روان پزشک علائم بیماریهای روانی و جسمی را بررسی میکند و پس از تشخیص برای درمان و بهبودی طرح درمان تعیین میکند. درمانهایی که روان پزشک تجویز میکند شامل درمانهای دارویی، rTMS یا شوک درمانی است. یک روان پزشک برای بیماریهای شدید روانی، اقدامات درمانی سریع را تجویز میکند و به درمان بیماریهای روانی مزمن کمک میکند. همچنین در صورت نیاز، بیمار را برای بستری در بیمارستان اعصاب و روان یا در موارد لازم مراجع را به روانشناس یا مشاور ارجاع میدهد.
روانپزشکها به طور خاص روی مسائل زیر کار میکنند:
- اسکیزوفرنی
- افسردگی
- اختلال دوقطبی
- اختلالات خوردن
- ترک اعتیاد
حتی در صورتی که بیماری روانی پیچیده و حاد است، ریسک خودکشی وجود دارد و درمانهایی مانند روان درمانی موثر نبودهاند، مراجعه به روان پزشک توصیه میشود.
روانکاو کیست؟
روانکاو یکی از متخصصان سلامت روان برای بزرگسالان و در مواردی کودکان است. روانکاوان از نوعی گفتگو درمانی عمیق برای کمک به گذر از مشکلات زندگی استفاده میکنند که در گذشته بر روان ما اثر گذاشتهاند.
روانکاوی یک روش درمانی مبتنی بر نظریات فروید است که پدر روانکاوی خوانده میشود. فروید روش درمانی خود را روی بیمارانی اجرا کرد که به روان درمانی و دارو درمانی پاسخ نمیدادند. روانکاوان از تکنیکهای مختلف روانکاوی برای بررسی تاثیرات خودآگاه و ناخودآگاه در زندگی ما بهره میگیرند.
مشاوره درمان افسردگی با مشاوران متخصص سیمیاروم
روانکاو کمک میکند تا از ذهن ناخودآگاه خود برای بازیابی احساسات سرکوب شده، تجربیات عمیق و گاهی فراموش شده کمک بگیریم. با به دست آوردن درک بهتر از ضمیر ناخودآگاه خود، در مورد محرکهای درونی افکار و رفتارهای خود بینش بهتری به دست میآوریم. انجام این کار باعث میشود در جهت تغییر رفتارهای منفی و مخرب کار کنیم.
روانکاوی میتواند به افراد زیر کمک کند:
- هر فردی که دچار چالشهای فردی است
- هر کسی که افکار، رفتار و احساسات منفی و ناسالم دارد
- کسی که نسبت به خود بینش خاصی ندارد
- کسی که سوگ و فقدان تجربه کرده است
- کسی که تجربه روابط شکست خورده دارد
- کسی که مشکلات مربوط به هویت خود و هویت جنسی دارد
- کسی که در تصمیم گیری مشکل دارد
تجزیه و تحلیل رویا یکی از تکنیکهای درمانی روانکاوی است که در آن از تعبیر خواب برای آشکار کردن افکار ناخودآگاه استفاده میشود.
تداعی آزاد نیز روش دیگری است که در این شیوه از درمان به کار میرود. در طول معاشرت آزاد، تشویق میشوید تا در مورد هر چیزی که به ذهنتان میرسد آزادانه صحبت کنید. خاطرات سرکوب شده اغلب در طول فرآیند تداعی آزاد ظاهر میشوند. در تکنیک تفسیر، روانکاو کمک میکند تا خاطرات و روایتهای شخصی را با جزئیات بررسی کنید و در حین انجام این کار، آنها را تجزیه و تحلیل کند.
مشاور کیست؟
مشاور نیز در زمینه سلامت روان فعالیت میکند که درگیر درمان اختلالات روانی نمیشود و فقط برای حل مسأله در مواردی که بسیار حاد نیستند، میتواند راهنماییهایی انجام دهد.
فرق بین روانشناس و روانپزشک چیست؟
به طور خلاصه تفاوت بین این دو در سه چیز خلاصه میشود. روانپزشک پزشک است و روانشناس نیست. از این رو، روانپزشک میتواند دارو تجویز کند و روانشناس نمیتواند. روانپزشک بیماری را تشخیص میدهد، درمان را مدیریت میکند و طیف وسیعی از درمانها را برای بیماریهای روانی پیچیده و جدی مانند اسکیزوفرنی ارائه میدهد. اما روانشناس بر ارائه روان درمانی (گفتار درمانی) برای کمک به بیماران تمرکز میکند. روانپزشکان و روانشناسان اغلب به عنوان تیم درمان با هم کار میکنند. یک روانپزشک ممکن است ارزیابی و تشخیص اولیه را انجام دهد، سپس مراجعه کننده را برای درمان روانشناختی مداوم (گفتگودرمانی) به روانشناس ارجاع دهد.
در بلاگ سیمیاروم بیشتر بخوانید: اضطراب و استرس چه تفاوتی با هم دارند؟
روانپزشک لزوما به اندازه روانشناس دارای مهارتها و تکنیکهای ارتباطی نیست. بنابراین، اگر برای مشکل خود به یک روانپزشک مراجعه کنید منتظر مشاورههای طولانی مدت نباشید؛ اما روانپزشکانی هم هستند که جلسات گفتگو محور دارند.
تفاوت بین روانپزشک و روانکاو چیست؟
روانپزشک سعی در درمان بیماریهای روانی با استفاده از دارو دارد. دارو درمانی باعث تخفیف یا سرکوب علائم در زمانی بین دو تا چند هفته میشود و طول دوره درمان به نوع و شدت بیماری بستگی دارد. این در حالی است که روانکاوان معتقد هستند که درمان نه از طریق دارو، بلکه بررسی ریشههای مشکل در ناخودآگاه فرد باید انجام گیرد. یک روانکاو بر احساسات فرد تمرکز دارد و معمولاً دوره درمانی بسیار طولانی است. روانکاو و مراجع حداقل هفتهای یک بار و به مدت چند سال با یکدیگر دیدار میکنند تا از طریق گفتگو مشکلات پنهان در ناخودآگاه درمان شود.
تفاوت روانشناس و روانکاو چیست؟
در واقع روانکاوی یکی از رویکردهای رواندرمانی است. یک روانکاو برای شروع به کار نیاز دارد که خود درمان شود. به همین دلیل، روانکاوان ابتدا زیر نظر یک روانکاو ارشد اقدام به درمان خود میکنند. این در حالی است که برای روانشناس شدن، الزامی به درمان خود نیست و صرف تحصیل در دانشگاه، کارآموزی و گذراندن مصاحبه مجوز، برای شروع کار کافی است.
روانشناس بهتر است یا روانپزشک؟
این سوال بسیار سختی است چرا که برای برخی اختلالات دارو درمانی بهتر است و برای برخی مسائل صرفا مشاوره می تواند گزینه خوبی باشد.برای پاسخ به این سوال میتوانید در جلسه پیش مشاوره سیمیاروم، شرکت کنید.
مترجم: سعیده بریانیان