8 اردیبهشت 1403
عزت نفس چیست؟

عزت نفس چیست؟ ۱۰ راهکار برای افزایش عزت نفس تا ابد

عزت نفس

همیشه در زندگی زمان‌هایی وجود دارد که حس خوبی نسبت به خود و ارزشمندی‌مان نداریم. اما اگر کمبود عزت نفس مسئله‌ای غالب و طولانی مدت در زندگی باشد، می‌تواند به سلامت روان آسیب بزند و کیفیت زندگی روزمره را کاهش دهد.

  1. عزت نفس چیست؟

عزت نفس تصور و افکاری است که نسبت به خودمان داریم. وقتی مثبت باشد، احساس اعتماد و احترام به خود داریم. از خود و توانایی‌هایمان، از این که چه کسی هستیم و چه شایستگی‌هایی داریم، راضی هستیم. عزت نفس احساسی پایدار و مداوم است، اما گاهی می‌تواند دچار نوسان شود. ما طی این حس به خودمان ارزش و اعتبار می‌دهیم. از آنجا که این حس بر پایه عقاید و باورهای ما استوار است، تغییر آن به تمرین زیاد و تغییر باور نیاز دارد. عزت نفس به روش‌های زیر بر شما تاثیر می‌گذارد:

  • احساس دوست داشتن خود و حس ارزشمندی
  • توانایی تصمیم گیری و اثبات نظر خود به دیگران
  • شناسایی نقاط قوت
  • باور به توانایی امتحان کردن چیزهای جدید یا دشوار
  • داشتن حس مهربانی نسبت به خود
  • جبران اشتباهات گذشته بدون سرزنش کردن خود
  • اختصاص دادن زمانی به خود
  • باور به سزاوار بودن برای خوشبختی

اما چطور باید این احساس را در خودتان تقویت کنید؟ راهکارهای زیر به شما کمک می‌کنند که عزت نفس بهتری داشته باشید.

فهرست کردن توانایی‌ها

پیش مشاره سیمیاروم

خیلی ساده 10 نقطه قوت و ضعف خودتان را بنویسید. این کار به شما کمک می‌کند که تصویری صادقانه و واقع گرایانه از خودتان پیدا کنید.

تغییر توانایی‌ها

افرادی که عزت نفس پایینی دارند، اغلب فهرستی طولانی از کارهایی دارند که نمی‌توانند انجام دهند و تصور نادرستی از توانایی‌های خود دارند. اگر کار و فعالیت جدید را امتحان کنید که در آن موفق شوید، می‌توانید این باور را به چالش بکشید و تصویر جدیدی از خودتان در ذهنتان ایجاد کنید.

انتظارات واقع‌بینانه

مهم است که در مسیر تغییر باورها، اهدافی کوچک و قابل دستیابی برای خودتان تعیین کنید. اگر هدفتان خیلی بزرگ باشد یا قرار باشد به خاطر رسیدن به آن دیگران تغییر کنند، تضمین کرده اید که شکست دیگری را تجربه کنید تا عزت نفستان آسیب بیشتری ببیند.

نه به کمال گرایی

پیش مشاره سیمیاروم

دستاوردها و اشتباهاتتان را بپذیرید. هیچ کسی کامل نیست و تلاش برای کامل بودن تنها به ناامیدی منجر می‌شود. اگر به جنبه‌های مثبت و منفی تلاش‌هایتان فکر کنید، دیدگاهی مثبت به خودتان خواهید داشت و در عین حال از اشتباهاتتان درس خواهید گرفت.

مقایسه نکردن

امروزه به دلیل امکاناتی نظیر شبکه‌های اجتماعی و تصاویر ایده آل و صیقل یافته از زندگی، مقایسه کردن خود با دیگران تله‌ای است که به راحتی در دام آن می‌افتید. مقایسه کردن دامی است که عزت نفس شما را به شدن تخریب می‌کند. تنها فردی که باید خودتان را با او مقایسه کنید، خودتان هستید.

دوست داشتن بدنتان

تجربه و نگاه ما به بدنمان معادل همان تجربه‌ای است که نسبت به خود هسته‌ای داریم. پذیرفتن بدنتان با تمام عیوبش به شما کمک می‌کند که دیدگاه مثبت‌تری نسبت به کل وجودتان داشته باشید.

پذیرفتن نواقص

به عزیزان، دوستان و خانواده تان فکر کنید. چرا آنها را دوست دارید. مطمئنا احساستان ربطی به صفات بی نظیر و بی نقص بودنشان ندارد. شما برای دوست داشتن کسی منتظر بی نقص شدن او نمی‌شوید. عشق انتخاب و تعهدی است که هر روز با وجود نقص‌هایمان انجام می‌دهیم و می‌توانیم همان انتخاب و تعهد را داشته باشیم تا خودمان را نیز دوست داشته باشیم.

تمرین کردن عادات سالم

مغز شما برای تغییر به سلامت، پذیرش و یادگیری جدید نیاز دارد. برای اینکه توانایی‌ها و باورهایتان را تغییر دهید باید تغذیه خوب، خواب کافی و بدن سالمی داشته باشید. اگر می‌خواهید به نتایج مثبتی برسید، اول باید بدن و مغز سالمی داشته باشید.

تشخیص صحبت‌های منفی

چه چیزی باعث شده عزت نفس شما کم شود؟ به صحبت‌های ذهنی خودتان گوش دهید. چه انتقاداتی از خودتان می‌کنید؟ چقدر بی رحمانه با خودتان حرف می‌زنید؟ آیا افرادی در زندگیتان هستند که همیشه در مورد نقاط ضعفتان صحبت می‌کند؟ چنین حمله‌هایی عزت نفس انسان را تخریب می‌کند. عواملی که باعث شده این حس در شما ضعیف شود را تشخیص دهید و سعی کنید از آنها دوری کنید. اگر افکار منفی در مورد خودتان دارید، از دیگران هم در مورد آن نظرخواهی کنید. در بسیاری از موارد متوجه خواهید شد که نسبت به خودتان بیش از حد سختگیر بوده‌اید و دیگران نظر شما را تأیید نمی‌کنند. از افرادی که همیشه شما را مورد انتقاد قرار می‌دهند، دوری کنید.

به چالش کشیدن افکار خودانتقادی

در ادامه راهکار قبلی، برخی از الگوهای فکری تحریف شده باعث کاهش عزت نفس می‌شوند. یک تحریف رایج، شخصی‌سازی است، که در آن خود را بیشتر از آنچه واقعاً هستید مسئول رویدادهای منفی می‌دانید. مثلا، فرزندتان نمره بدی در امتحان گرفته و شما خودتان را والدی بی کفایت می‌دانید. بدانید که می‌توانید بر رفتار کسی تاثیر بگذارید، اما باعث آن نمی‌شوید. تصمیم نهایی با آنهاست و هر کسی مسئول زندگی خودش است. یکی دیگر از افکار منفی رایج، استفاده از تعمیم بیش از حد است. «من بد هستم و همیشه همین طور بوده‌ام.» امکان ندارد که کسی در همه موقعیت‌های زندگی بی کفایت بوده باشد. به دنبال مثال‌های نقض این تفکر اشتباه باشید تا عزت نفس بهتری پیدا کنید. از کلمه‌هایی مانند «باید/نباید»، «همیشه»، «هرگز» دوری کنید.

  1. نشانه‌های عزت نفس پایین

عزت نفس پایین ممکن است ناشی از تجربیات اوایل دوران کودکی باشد. اگر در مدرسه شاگرد خوبی نبودید، در برآوردن انتظارات والدینتان مشکل داشتید یا مورد غفلت یا آزار قرار گرفتید، این می‌تواند باعث شود که فرد باورهای اصلی منفی در مورد خودش داشته باشد. نوجوانان، به‌ویژه دختران جوان، ممکن است در معرض پیام‌ها و ایده‌های غیرمفید در رسانه‌های اجتماعی و به طور کلی در رسانه‌ها قرار بگیرند، که آنها را به این باور می‌رساند که ارزش آنها بر اساس ظاهر یا رفتارشان است. این تصویر ممکن است منجر به عزت نفس پایین و افکار منفی در مورد ارزش خود شود. رویدادهای استرس‌زا در زندگی، مانند یک رابطه ناخوشایند، سوگواری یا بیماری جدی نیز ممکن است باعث کاهش عزت نفس شوند.

اگرچه عزت نفس پایین بیماری روانی نیست، اما همچنان می‌تواند بر افکار، احساسات و الگوهای رفتاری فرد تأثیر بگذارد. گاهی اوقات علائم آن می‌تواند نسبتاً آشکار باشد. در موارد دیگر، علائم عزت نفس پایین بسیار ناچیزتر است.

به عنوان مثال، برخی از افراد با عزت نفس پایین در مورد خود منفی صحبت می‌کنند، در حالی که برخی دیگر تلاش می‌کنند تا مطمئن شوند دیگران از آنها راضی هستند. در هر صورت، فقدان ارزش شخصی می‌تواند تأثیر منفی بر زندگی و سلامتی داشته باشد. علائم عزت نفس پایین عبارتند از:

  • گفتن چیزهای منفی و انتقاد از خود
  • شوخی با خود به شیوه‌ای منفی
  • تمرکز بر نکات منفی و نادیده گرفتن دستاوردهای خود
  • سرزنش کردن خود در اشتباهات
  • تصور و باور مبنی بر اینکه همه بهتر از شما هستند
  • عدم پذیرش تحسین دیگران
  • اجتناب از چالش‌ها به دلیل ترس از شکست
  • ناراحتی بیش از حد از عدم تأیید یا انتقاد از سوی دیگران
  • احساس غمگینی، افسردگی، اضطراب، شرم، عصبانیت یا بی ارزشی
  1. راههای افزایش عزت نفس در بزرگسالان

اگر به دنبال تقویت حس عزت و حرمت نفس هستید از تکنیک‌های زیر غافل نشوید:

شناسایی مهارت‌ها

همه ما در چیزی خیلی خوب هستیم، چه آشپزی، آواز خوانی، حل کردن پازل یا حتی دوست یابی. ما از چیزهایی که در آن خوب هستیم، لذت می‌بریم و حس خوبی به ما می‌دهد. با انجام این مهارت ها، اشتغال به آنها و حتی نشان دادن آن به دیگران، عزت نفس خود را تقویت کنید.

ایجاد روابط مثبت

از افرادی که خلق شما را منفی می‌کنند و حس بدی به شما می‌دهند، دوری کنید و سعی کنید زمان کمتری را در کنار آنها سپری کنید یا به آنها بگویید که اعمال و گفته‌های آنها چه حسی به شما می‌دهد. در عوض با افرادی ارتباط برقرار کنید که ارزش وجودی شما را شناخته‌اند، به آن احترام می‌گذارند و شما را دوست دارند.

مهربان بودن با خود

در موقعیت‌های سخت، شکست‌ها و ناکامی ها، تصور کنید این دوستتان است که در موقعیت مشابهی است. با خودتان همانطور حرف بزنید که با یک دوست این طور رفتار می‌کردید. ما در بیشتر مواقع به دوستانمان توصیه‌های بهتری می‌کنیم، در حالی که خودمان را غرق در انتقادهای غیرسازنده و بی رحمانه می‌کنیم.

نه گفتن

افرادی که عزت نفس پایینی دارند، سعی می‌کنند همه را از خود راضی کنند و برای جلب رضایت آنها به بهای نارضایتی خود، هر کاری می‌کنند. این رویه شما را در معرض خستگی زیاد، خشم، و افسردگی قرار می‌دهد. در بیشتر موارد، نه گفتن آسیبی به رابطه نمی‌زند. آنقدر نه گفتن را به شکل‌های مختلف تکرار کنید، تا دیگران پیام شما را بگیرند.

مواجهه با چالش

افرادی که عزت نفس سالمی دارند، خود را در معرض امتحان کردن چیزهای جدید و چالش قرار می‌دهد. این چالش می‌تواند هر چیزی باشد، از شروع کردن یک کلاس آموزشی تا گرفتن پست مدیریتی جدید. رسیدن به این اهداف باعث افزایش عزت نفس شما می‌شود.

درس گرفتن و پشت سر گذاشتن اشتباهات

اگر اشتباه مهلکی داشته‌اید که عواقب سنگینی داشته است، پیدا کردن حس خوب نسبت به خود دشوار است. از خودتان بپرسید، چطور می‌توانم مانع تکرار این اتفاق شوم؟ آیا از این اتفاق درس گرفتم؟

دست از سرزنش خود بردارید و از یک دوست یا مشاور برای راهنمایی و حل مشکل کمک بگیرید. به جای سرزنش و مرور گذشته، راهی به سوی موفقیت در آینده پیدا کنید. حتی می‌توانید تجربه خودتان را به دیگران هم انتقال دهید تا از این اشتباه، ثمره‌ای مثبت خلق کنید.

کنترل سطح استرس

بین استرس و عزت نفس رابطه‌ای دوسویه است. عزت نفس پایین باعث استرس می‌شود و استرس هم به نوبه خود عزت نفس را کاهش می‌دهد. استرس اجتناب‌ناپذیر است، اما با راهکارهای زیر می‌توانید آن را در سطح سالم نگه دارید:

  • نوشتن
  • تمرین‌های ذهن آگاهی و مدیتیشن
  • مدیریت زمان و حجم کار
  • تماشای فیلم یا هر کار لذت بخش
  • ورزش کردن
  • یوگا

خواندن کتاب‌های خودیاری و افزایش عزت نفس

کتاب‌های زیادی در بازار هستند که به صورت گام به گام به شما آموزش می‌دهند که احساس بهتری نسبت به خودتان داشته باشید. خواندن سرگذشت افراد موفق، نظریه ها، و ایده‌های فلسفی نیز ایده‌های مفیدی به شما می‌دهند.

درمان مشکلات سلامت روان

افسردگی، اضطراب و سایر مشکلات سلامت روان اغلب با عزت نفس پایین همراه هستند. اگر مشکلات اساسی سلامت روانتان را حل کنید، بهتر می‌توانید به افزایش عزت نفس دست یابید. آزار در گذشته، آسیب، کودک آزاری، تجربه روابط بد با والد و نادیده گرفته شدن، همگی می‌توانند باعث کاهش حس ارزشمندی در بزرگسالی شوند. اگر سابقه تروما و کودکی پر تنش داشته‌اید، از درمانگرهای سیمیاروم می‌توانید کمک بگیرید.

غلبه بر تردید نسبت به خود و رسیدن به موفقیت

  1. راههای افزایش عزت نفس در کودکان و نوجوانان

کودکانی که در دوران کودکی عزت نفس پایینی دارند، ممکن است در دوره نوجوانی با مشکلات بیشتری روبه رو شوند. نوجوانی دوره بحران هویت، پر از شک و تردید به خود و تصویر بدنی مشکوک و ناامن است. اگر این دوره بحران طبیعی، با پس زمینه‌ای از عزت نفس پایین همراه باشد، نوجوان ممکن است نتواند به خوبی از این دوره عبور کند و دچار ناکامی می‌شود. خبر خوب این است که با استفاده از راهکارهای زیر می‌توانید به افزایش عزت نفس در فرزندتان کمک کند. نوجوانانی که عزت و اعتماد به نفس خوبی دارند، آمادگی بیشتری برای مقابله با فشار همسالان دارند، روابط دوستانه چالش برانگیز را هدایت می‌کنند، تصمیمات خوبی می‌گیرند و از پس ناکامی‌ها بر می‌آیند.

کمک به خودسازی

نوجوانان در دوره‌ای قرار دارند که به دنبال کسب مهارت و ساخت هویت خود هستند. در مسیر تسلط یافتن بر مهارت‌ها، یافتن علایق و ایجاد هویت ثابت، ممکن است بارها شکست بخورند. به عنوان مثال، نوجوانی که در ریاضیات مشکل دارد ممکن است به این نتیجه برسد که باهوش نیست. یا نوجوانی که در گل زدن در تیم فوتبال شکست می‌خورد ممکن است تصمیم بگیرد که هرگز در تیم‌های ورزشی شرکت نکند. به نوجوان نشان دهید که امکان پذیرفتن عیوب و در عین حال تلاش برای بهتر شدن وجود دارد. به جای برچسب زدن به خود به عنوان «فردی احمق»، به فرزندتان کمک کنید درک کند که با وجود مشکل داشتن در انجام تکلیف مدرسه یا مهارت ها، همچنان راهی برای بهتر شدن وجود دارد. به او کمک کنید تا نقاط قوت و همچنین نقاط ضعفش را شناسایی کند. سپس آنها را در تعیین هدف و حل مسئله مشارکت دهید تا بتوانند در مناطقی که در آن مشکل دارند در جهت بهبود کار کنند.

تشویق تلاش به جای نتیجه

به جای اینکه فرزندتان را به خاطر کسب نمره خوب در امتحان تحسین کنید، او را به خاطر تمام ساعت‌هایی که صرف مطالعه کرده است، تحسین کنید. به او نشان دهید که تلاش بسیار مهم است و اگر همیشه موفق نشود اشکالی ندارد. بدین ترتیب، یاد می‌گیرد که می‌تواند میزان تلاشش را کنترل کند، اما نتیجه همیشه در دستان او نیست. اگر از تلاشش قدردانی کنید، فکر نمی‌کند که فقط وقتی موفق می‌شود، شایسته ستایش است.

آموزش قاطعیت

نوجوانی که قاطعیت داشته باشد، ارزشمندی خود را از دیگران کسب نمی‌کند و عزت نفس خود را با هر رفتاری از سوی دیگران از دست نمی‌دهد. نوجوانی که می‌تواند حرفش را بزند و نظرش را ابراز کند، اگر کسی با او بدرفتاری کرده ابراز کند که از رفتار او خوشش نیامده، و در عین حال می‌تواند نیازهایش را به دیگران ابراز کند، احساس ارزشمندی بالایی نسبت به خودش دارد. برای آموزش قاطعیت، با فرزندتان در مورد تفاوت قاطعیت و پرخاشگری صحبت کند. به او آموزش دهید که قاطعیت به معنای ابراز نظر و خواسته خود با استفاده از صدای قوی و با اعتماد به نفس بدون بی ادبی یا فریاد زدن بر سر دیگران است. به او فرصت‌های زیادی بدهید تا مهارت‌های قاطعیت را در خانه تمرین کنند، برای مثال به او قدرت انتخاب، نه گفتن و ابراز وجود بدهید.

دادن فرصت‌های جدید

برای افزایش عزت نفس فرزندتان به او کمک کنید که فعالیت‌های جدیدی را امتحان کند، استعدادهای پنهانش را کشف کند  و از شکست نترسد. او را تشویق کنید در گروه‌های جدید عضو شود و کلاس‌های جدیدی ثبت نام کند. حضور در جمع‌های جدید باعث کشف استعداد، دوستی‌های جدید و احساس امنیت بیشتر در نوجوان می‌شود.

آزادی همراه با تعادل

ندادن آزادی و فرصت انتخاب به نوجوانان، آنها را به این نتیجه می‌رساند که ارزش تصمیم گیری مستقل را ندارند. لازم است چنین فرصت‌هایی همراه با نظارت و راهنمایی والدین به آنها داده شود. اجازه دهید گاهی اشتباه کند و عواقب تصمیمش را بچشد. به تدریج یاد می‌گیرد که بر اساس توانایی‌هایش تصمیمات سالم‌تری بگیرد.

خودگویی مثبت

افکار درونی کودکان و نوجوانان نقش مهمی در افزایش عزت نفس آنان دارند. اگر همیشه فکر می‌کند که «من زشت هستم.» «من هیچ کاری را نمی‌توانم درست انجام دهم.» احساس بدی نسبت به خودش دارد و باید مهارت خودگویی سالم را یاد بگیرد. به او نشان دهید که هر کسی ممکن است اشتباه کند، اما استفاده از جملات و افکار منفی باعث تکرار و تداوم اشتباه می‌شود. قابلیت‌ها و توانایی‌های او را در قالب جملات مثبت بیان کنید و از تأکید بر نقطه ضعف‌هایش دوری کنید.

عشق بدون شرط

به فرزندتان نشان دهید که عشق شما نسبت به او ارتباطی با نمرات، عملکرد، گروه دوستی و هیچ عامل دیگری ندارد. شما در هر صورتی به او عشق می‌ورزید و در کنار او هستید. این به آن معنی نیست که شما و فرزندتان اشتباه نمی‌کنید، روزهای بد ندارید و بحث نمی‌کنید. بلکه این پیام را به نوجوان می‌دهد که «مهم نیست چه اتفاقی افتاده است، همیشه تو را دوست دارم. من تو را در روزهای بد و خوب زندگی دوست دارم.»

دادن فرصت برای اشتباه کردن

اشتباهات می‌توانند عزت نفس پایین را خراب‌تر کنند. این انتخاب شماست که نتیجه را در چنین فرصت‌هایی تغییر می‌دهد. می‌توانید از فرزندتان انتقاد کنید، به او حس تقصیر و بی کفایتی بدهید و بترسانید. یا می‌توانید به او کمک کنید که عوامل منجر به شکست را بشناسد و در جهت رفع آنها و رسیدن به موفقیت قدم بردارد. در صورتی که انتخاب شما گزینه دوم است، چنین شکست‌هایی منجر به افزایش عزت نفس می‌شود. چرا که نوجوان می‌داند با یادگیری از علت شکست، می‌توانید بر موانع غلبه کند.

نصحیت‌های کمتر، گرفتن توصیه و مشورت بیشتر

کمتر نصیحت کردن به این معنی نیست که کنار بیاستید و تصمیمات غلط یا ناتوانی فرزندتان در حل مشکل را تماشا کنید. بلکه به این معنی است که به جای دادن راه حل و نصیحت مستقیم، او را در پروسه حل مسئله دخیل کنید. به جای رهبر، همراه باشید. وقتی دچار مشکل می‌شود، به حرف‌هایش گوش بدهید و به جای دادن نصیحت و مسیر صحیح، به او چند گزینه برای انتخاب بدهید.

والدین هم در مسیر زندگی دچار مشکل می‌شوند. اگر می‌خواهید شاهد افزایش عزت نفس فرزندتان باشید، در مشکلات خانوادگی از او نظرخواهی کنید. شرایط را با او در میان بگذارید و نظرش را برای حل مشکل بپرسید. این بدان معنی نیست که فرزندتان را غرق مشکلات اساسی کنید. بلکه کافی است بداند، نظرش در خانواده مهم است و به او توجه می‌شود.

  1. تمرین‌های مفید برای تمرین عزت نفس

پذیرش خود

پذیرفتن خودتان به شما کمک می‌کند تا بدون توجه به موقعیت، احساس خوبی نسبت به خود و دیگران داشته باشید. هرکسی اشتباه می‌کند. هنگامی که پذیرش خود را تمرین می‌کنید، می‌توانید:

  • تصدیق کنید که اشتباهات بخشی از یادگیری هستند.
  • راه‌هایی را شناسایی کنید که ممکن است بتوانید مشکلات را به گونه ای متفاوت حل کنید یا تغییر دهید تا به نتیجه متفاوتی دست یابید.
  • و سعی کنید بدون انتقاد از خودتان آن را تغییر دهید.

شناختن خود

به تجربیات یا افکاری که باعث افزایش یا کاهش اعتماد به نفس یا عزت نفس شما می‌شود توجه کنید. نقاط قوت، توانایی‌ها و دستاوردهای خود را بشناسید. صادق باشید و هر چیزی را که به آن افتخار می‌کنید، هرچقدر هم که کوچک باشد، یادداشت کنید. به این فکر کنید که آنها برای شما چه معنایی دارند و چرا برای شما مهم هستند. به این فکر کنید که دوست دارید چه چیزی را در مورد خودتان تغییر دهید یا بهبود دهید، و چگونه می‌توانید این کار را انجام دهید.

برنامه ریزی مجدد افکار

به زبانی که هنگام صحبت با خود یا توصیف خود برای دیگران استفاده می‌کنید توجه کنید. ما اغلب نسبت به دیگران مهربانتر و سخاوتمندتر از خودمان هستیم. منتقد درونی خود را بشناسید و به چالش بکشید. روی پیام‌هایی تمرکز کنید که باعث می‌شوند برای خودتان ارزش قائل شوید و پیام‌هایی را که باعث می‌شوند درباره ارزش یا توانایی‌تان منفی فکر کنید، حذف کنید. تفکرتان را با خود گفتاری مثبت و جملات تاکیدی دوباره برنامه ریزی کنید.

ایجاد تغییر در زندگی

چه چیزی در زندگیتان باعث شده احساس ارزشمندی نداشته باشید؟ چه چیزی تغییر کند حس بهتری نسبت به خودتان پیدا خواهید کرد؟ به عنوان مثال، ممکن است بخواهید در تحصیل، شغل یا روابط خود تغییراتی ایجاد کنید یا مهارت‌های جدیدی را یاد بگیرید. با شناسایی این حوزه‌ها می‌توانید به افزایش عزت نفس دست یابید.

هدف گذاری

اهداف خاصی را شناسایی کنید که شما را به چالش می‌کشد. هر هدف را به مراحل دست یافتنی تقسیم کنید. پس از هر مرحله بر موفقیت خود تاکید کنید.

پاداش دادن به خودتان

با تمرین برای ایجاد عزت نفس و اعتماد به نفس، دستاوردهای خود را جشن بگیرید. برای تکرار تجربیات و فعالیت‌هایی که برایتان ارزش قائل هستید، زمانی را اختصاص دهید و پس از هر مرتبه موفقیت، پاداشی برای خودتان در نظر بگیرید.

  1. تفاوت عزت نفس با اعتماد به نفس

عزت نفس و اعتماد به نفس با یکدیگر همپوشانی دارند، اما در عین حال دو مفهوم متفاوت هستند. عزت نفس به احساس قدردانی از خود و دادن حس ارزشمندی به خود اطلاق می‌شود. عزت نفس در نتیجه تجارب زندگی و تعامل با دیگران شکل می‌گیرد و تغییر پیدا می‌کند.

اعتماد به نفس باور به خود و توانایی‌هایمان است. این باور بسته به شرایط تغییر می‌کند. کاملاً طبیعی است که در برخی شرایط احساس اعتماد به نفس بیشتر و در برخی دیگر کمتر داشته باشید. برای داشتن احساس اعتماد به نفس کافی در مواجهه با چالش‌های زندگی، شرکت در فعالیت‌های متنوع و لذت بردن از زندگی به میزان کافی و سالمی از عزت نفس نیاز داریم.

عزت نفس نقش مهمی در توانایی شما برای پیگیری اهداف، ایجاد روابط سالم و احساس خوب نسبت به خودتان ایفا می‌کند. همه گاهی اعتماد به نفس کمی دارند، اما عزت نفس پایین بر احساس خوشبختی تأثیر می‌گذارد. حتی می‌تواند شما را مستعد ابتلا به بیماری‌های روانی مانند اضطراب و افسردگی کند. اگر به دنبال افزایش عزت نفس خودتان هستید، با یک مشاور یا روانشناس صحبت کنید تا با بررسی ریشه‌های مشکل، گزینه‌های درمانی را به شما ارائه دهد. درمانگر می‌تواند به شما کمک کند که الگوهای فکریتان را تغییر دهید و احساس بهتری نسبت به خودتان داشته باشید.

تقویت عزت نفس به کمی زمان و تلاش نیاز دارد. اما با گذشت زمان، درمانگران سیمیاروم به شما کمک می‌کنند که خودتان را بهتر ببینید و قدردان آن چیزی باشید که هستید.

منابع این مقاله:

https://www.verywellfamily.com/essential-strategies-for-raising-a-confident-teen-2611002

https://psychcentral.com/lib/what-really-strengthens-self-esteem#1

5/5 - (1 امتیاز)
Share
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها