22 اردیبهشت 1403

7 پیشنهاد خوب برای راحت شدن از شر فکر و خیال اضافی


خانه » مشاوره فردی » 7 پیشنهاد خوب برای راحت شدن از شر فکر و خیال اضافی

مشکل بیش از حد فکر کردن overthinking

یک فرآیند مستمر و خسته کننده از تجزیه و تحلیل یک موقعیت که دیگر فایده ی چندانی هم نخواهد داشت! وقتی بیش از حد فکر می کنید، خود را گرفتار تردیدها، فرضیات و تمرکز بر جزئیات غیر مهم و اغلب بی ربط می کنید.

چرا بیش از حد فکر کردن مفید نیست؟

  • افراط اندیشی باعث می‌شود از کوه کاه بسازیم و ترسیم تصویری تلخ از آینده داشته باشیم.

  • مانند این است که روی یک تردمیل بی پایان افتاده ایم، راهی بی پایان از نگرانی ها و اضطراب ها! این مسیر هیچ راه‌حل جدیدی ارائه نمی‌دهد، فقط سوالات بیشتری در ذهن ما ایجاد میکند.

  • تفکر بیش از حد انرژی لازم را برای ارتباط با دنیای بیرون -روابط و سرگرمی ها را از ما می گیرد.

  • یک منتقد بی امان می شود، اعتماد به نفس ما را تضعیف می کند و توانایی های تصمیم گیری ما را مختل می کند.

  • پچ پچ مداوم در ذهن می تواند زندگی روزمره را چالش برانگیز کند و خواب‌مان را مختل کند.

تفکر افراطی

افراط اندیشی نه تنها بر آرامش شما بلکه بر روابط و اثربخشی شما نیز تأثیر می گذارد. اگر کنترل نشود، می‌تواند باعث استرس، اضطراب و حتی افسردگی شود و روابط را به بحث‌های بی‌پایان و انتخاب‌های آسان را به معماهای پیچیده تبدیل کند.

پس جای تردیدی نیست که باید جلوی این وضعیت سراسر مضر را گرفت. البته این موضوع اصلا به این معنی نیست که باید تدبیر را در زندگی کنار گذاشت و بی خیال همه چیز و باری به هر جهت زندگی کرد. بلکه صحبت ما مشخصا در مورد نگرانی های افراطی و فکر و خیال اضافی است. یعنی آن حد از نگرانی که به جای آنکه عملکرد شما را تقویت کند و موجب شود به راه حلی بیاندیشید فقط به یک کلاف گره خورده ی سردرگم و کلافه کننده در مغز شما بدل می شود.

پیش مشاره سیمیاروم

ارتباط استرس و فکر زیاد

یکی از علایم اضطراب، فکر و خیال اضافی است. فرد در این حالت به جایی می رسد که احساس می کند دیگر نمی تواند مغزش را خاموش کند و آرام و قرار بگیرد. وقتی فکرش درگیر یک موضوع نگران کننده می شود، دیگر رها شدن از آن کار بسیار سختی خواهد بود. همه ی ما خیلی خوب می دانیم که حرص و جوش الکی خوردن و نگران بودن جلوی رخداد وقایع نامطلوب را نخواهد گرفت و در عوض می تواند اثرات منفی روی عملکرد روزانه ی ما، خوابیدن، خلاقیت و روابط اجتماعی ما بگذارد.

مشکلات مرتبط با نشخوار فکری

  • سندرم های افسردگی
  • علائم اضطراب
  • اختلال اضطراب فراگیر
  • اختلال اضطراب اجتماعی
  • اختلال وسواس اجباری (OCD)
  • اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
  • اختلال مصرف مواد
  • اختلالات اشتها
  • رفتارهای خودکشی

کمتر فکر کن، بیشتر زندگی کن!

همه ما گاهی اوقات وسواس داریم – این بخشی از انسان بودن است. اما شما قدرت بیشتری نسبت به آنچه که تصور می کنید برای تغییر دادن الگوهای فکری خود دارید.

ذهن آگاهی شامل تمرکز بر لحظه حال و بدون قضاوت است. وقتی حواس‌تان باشد بر حال باشد، فعالانه درگیر اتفاقاتی هستید که هم‌اکنون روی می‌دهد، و به شما این امکان را می‌دهد که افکار و احساسات منفی، حواس‌پرتی یا اضطراب تا حد ممکن در خود کاهش دهید.

جلوگیری از تفکر بیش از حد می تواند به زندگی متعادل تر و رضایت بخشی منجر شود. بنابراین، دفعه بعد که متوجه شدید در فکر زیاد گیر کرده اید، یک قدم به عقب بردارید، نفس بکشید و به خود یادآوری کنید که در لحظه زندگی کنید!

یک تمرین ساده برا جلوگیری از فکر و خیال

پیش مشاره سیمیاروم

این تمرین سریع به شما کمک می کند تا روی لحظه حال تمرکز کنید.

پیش از رفتن به هر مرحله چند نفس عمیق بکشید:

  1. به پنج  چیز که می توانید  ببینید توجه کنید.
  2. به چهار  چیزی که می توانید  احساس کنید توجه کنید.
  3. به سه  چیزی که می توانید  بشنوید توجه کنید.
  4. به دو  چیز که می توانید  بو کنید توجه کنید.
  5. به یک  چیز  توجه کنید  که می توانید طعم آن را بچشید.
مهارتهای ارتباطی بین فردی

چگونه جلوی فکر زیاد را بگیریم؟

1-افکار و درگیری های ذهنی خود را روی کاغذ بنویسید.

وقتی مشغله های ذهنی خود را به رشته ی تحریردر می آورید دیگر نیازی نیست که برای نگه داشتن آنها در مغزتان به صورت ناخودآگاه کوشش کنید و نگران باشید که آنها را فراموش کنید. بعلاوه به این ترتیب وقتی نگرانی های خود را روی کاغذ و کنار هم می بینید، می توانید ذهن خود را در مورد آنها مرتب کنید و حتی متوجه اولویت و یا اهمیت هر کدام از آنها شوید و سپس برای رفع هر کدام از آنها تدبیری بیاندیشید و یا اگر موضوعی از حدود کنترل شما خارج است، حداقل به این درک برسید که کاری از شما ساخته نیست و نگران بودن نه تنها کمکی نخواهد کرد بلکه شرایط را بدتر از پیش نیز می کند.

2-وقتی را برای نگران بودن کنار بگذارید!

تعجب نکنید! این روش را امتحان کنید. هر روز زمان مشخصی را برای نگران بودن و استرس در نظر بگیرید. مثلا ساعت 8 تا 8:15 و تنها در این زمان به تمام این دل‌مشغولی ها بپردازید. هر زمان دیگری از روز که افکار مزاحم به سراغتان آمدند به آنها بگویید که بروند و ساعت 8 بیایند. سپس، از سایر روش هایی که اینجا به شما می گوییم استفاده کنید تا بتوانید متمرکز و در لحظه باقی بمانید.

3-برای نگرانی محدودیت زمانی بگذارید.

زمانی که در بالا راجع به آن صحبت کردیم باید دو ویژگی مهم داشته باشد: 1. در ساعات آغازین روز باشد. 2. مدت آن محدود به یک ربع تا نیم ساعت باشد. خصلت افکار مزاحم این است که اگر به آن ها میدان دهید، خوب جولان می دهند. پس محدودشان کنید به زمانی خاص و از پیش تعیین شده.

4-حواس خودتان را از فکر و خیال پرت کنید.

پرت کردن حواس یکی از کارهای ساده اما بسیار موثر است. بعضی وقت ها ما فقط به یک چیز دیگر برای پرت شدن حواسمان از افکار کلافه کننده نیاز داریم.آن چیز لزوما قرار نیست خیلی پیچیده باشد. تلفنی حرف زدن با یک دوست، دیدن یک فیلم سرگرم کننده و بامزه، گوش دادن به موسیقی شاد ، خوردن یک وعده غذای مورد علاقه و یا رفتن به مهمانی می توانند گزینه های خوبی باشند.

5-خیلی جدی به خودتان بگویید که دیگر فکر و خیال بس است!

گاهی اوقات هم لازم است آدم با خودش کمی جدی تر برخورد کند. به کودک بهانه گیر و غرغروی درونش دیگر اجازه ی نق زدن بیجا را ندهد. به خودتان یادآوری کنید که نگران بودن صرف گرهی از هیچ مشکلی در این دنیا باز نکرده و نمی کند و اتفاقا به قول حافظ:

گفت آسان گیر بر خود کارها کز روی طبع

سخت می‌گردد جهان بر مردمان سخت‌کوش

 

 

6-برای خود روشن کنید که آیا می توانید چیزی را تغییر دهید یا خیر.

به این موضوع جلوتر هم اشاره ای کردیم. اما به دلیل اهمیت بالایش آن را به عنوان یک مورد مستقل دوباره بیان می کنیم. در زمان فکر کردن به نگرانی، به این بیاندیشید که توان ایجاد تغییری در مورد موضوع مورد نگرانی خود را دارید یا خیر. اگر دارید، انجامش دهید. و اگر ندارید، هرچند ممکن است آسان نباشد، اما این را بپذیرید که این موضوع از کنترل شما خارج است و اساسا هیچ انسانی در این دنیا نیست که بر همه ی مسائل زندگی اش کنترل داشته باشد.

7-تراپی برای رفع Overthiking

اگر نمی توانید از فکر زیاد رها شوید، به دنبال کمک حرفه ای باشید. بیش از حد فکر کردن ممکن است نشانه یک مشکل سلامت روانی مانند افسردگی یا اضطراب باشد. از طرف دیگر ممکن است احتمال مشکلات سلامت روان را در شما افزایش دهد.

یک متخصص سلامت مهارت هایی را به شما آموزش میدهد که به شما کمک می کند وسواس، نشخوار فکری و تمرکز بر روی چیزهایی که مفید نیستند را متوقف کنید. بنابراین اگر احساس کردید به تنهایی نمی توانید از پس تفکر افراطی بربیایید میتوانید از یک تراپیست کمک بگیرید.

3.4/5 - (17 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها