سپتامبر 30, 2024
استرس و اضطراب

همه چیز درباره اختلالات اضطرابی (انگزایتی)

فهرست مطالب


خانه » استرس و اضطراب » همه چیز درباره اختلالات اضطرابی (انگزایتی)

آیا دچار اضطراب هستید؟! در این مقاله تمام علائم، نشانه ها و انواع مختلف اضطراب را با هم بررسی روش های درمان را معرفی می کنیم.پس با ما همراه باشید.

اختلال اضطراب ( Anxiety یا انگزایتی ) چیست؟

اضطراب واکنشی طبیعی به خطر است، پاسخ فرار یا مبارزه از سوی بدن در برابر محرکی که به شما احساس تهدید داده است.

این واکنش تحت فشار، در مواجهه با چالش های زندگی مانند مصاحبه شغلی، امتحان یا اولین روز آشنایی دیده می شود.

اضطراب به شما کمک می کند که هوشیار باشید و تمرکز بیشتری روی موضوع داشته باشید، به موقع واکنش نشان دهید و برای حل مشکل انگیزه پیدا کنید.

شروع تست اضطراب همیلتون رایگان

اما زمانی که اضطراب به حالتی فراگیر و مزمن تبدیل شود، که ترس و نگرانی با زندگی روزمره و روابط فردی تداخل ایجاد کند، شما مرزهای طبیعی اضطراب را رد کرده اید و وارد حوزه اختلال اضطرابی شده اید.

اختلال اضطرابی یک بیماری نیست، بلکه گروهی از حالت هاست که علائم آن در هر فرد متفاوت است.

یک نفر ممکن است از حمله های شدید اضطرابی رنج ببرد که بدون هیچ محرکی هستند، در حالی که یک نفر دیگر با تصور حرف زدن در یک مهمانی دچار نگرانی می شود.

شخص دیگر ممکن است دچار ترس ناتوان کننده از رانندگی باشد و دیگری با شرایط بحرانی از ترس، تنش و نگرانی در مورد هر چیز و همه چیز دست و پنجه نرم کند.


اگر به دنبال مشاوره با روانشناس ایرانی در امریکا هستید کلیک کنید

پیش مشاره سیمیاروم

با وجود انواع مختلف، تمام اختلالات اضطرابی بیمار را دچار ترس شدید و بی تناسب با موقعیت مورد نظر می کنند.

اگر دچار این حالت ها هستید و زندگی طبیعی از شما گرفته شده است، بهتر است بدانید تنها نیستید. اختلال اضطراب یکی از شایع ترین بیماری روانی است که البته پاسخ خوبی به درمان می دهد.

نرخ ابتلا به اختلال اضطراب در جهان چقدر است؟

تقریبا 40 میلیون نفر از آمریکایی های بالای 18 سال دچار حداقل یکی از انواع اختلالات اضطرابی هستند. این به معنی 18.1 درصد از کل جمعیت بزرگسال است.

از بین این افراد، 22.8 درصد دچار علائم اضطراب شدید هر روزه می شوند.

این طیف اختلالات بیشتر در بزرگسالی تشخیص داده می شوند، اما نشانه های اولیه در کودکی ظاهر می شوند. میانگین سنی شروع علائم 11 سالگی است.

زنان 60 درصد از مبتلایان را به خود اختصاص داده اند؛ البته این نسبت در انواع مختلف این اختلال متفاوت است.

سازمان بهداشت جهانی گزارش کرده است که  در سطح جهانی 1 نفر از هر 13 نفر دچار نوعی از اضطرابی است. گزارش های این سازمان نشان می دهد که اختلالات اضطراب شایع ترین اختلال روانی در سطح جهان است که انواع فوبیاها، فوبیای اجتماعی و اضطراب فراگیر را شامل می شود.

بهداشت روان پشت درهای بسته - بخش دوم

نرخ ابتلا به اختلالات اضطراب عصبی در ایران چقدر است؟

به دلیل اینكه هنوز در ایران تحقیقات گسترده ای درخصوص تعداد مبتلایان به بیماری های روانی صورت نگرفته، نمی توان آمار دقیقی را در این خصوص اعلام كرد. با توجه به آمار‌هایی كه در دست روانشناسان است یك درصد از جمعیت ایران دچار اختلالات شدید روانی هستند كه با توجه به جمعیت بیش از 800 هزار نفر به اختلالات شدید روانی دچارند كه باید زیرنظر پزشك درمان شوند.

حدود ۱۵ درصد از مبتلایان به اختلالات اعصاب و روان را اختلالات اضطرابی تشکیل می دهد.

این نشان می دهد که در صدر تمام بیماری های روانی كه در كشور رو به افزایش هستند، بیماری های افسردگی، انواع اضطراب ها، هراس ها و ترس ها شیوع بیشتری یافته اند كه خوشبختانه اطلاع رسانی های خوبی در این خصوص در سطح جامعه انجام شده است و خانواده ها به اختلالات روانی فرزندان خود اهمیت بیشتری می دهند و با مراجعه به پزشک سعی در درمان این بیماری ها دارند.

علائم اضطراب

علائم و نشانه های اختلالات اضطراب

علاوه بر علائم اصلی ترس و نگرانی بیش از حد و غیر منطقی، سایر علائم عاطفی رایج در یک اختلال اضطراب عبارتند از:

  • احساس ترس و وحشت
  • مراقبت بیش از حد برای یافتن علائم خطر
  • پیش بینی بدترین ها
  • اشکال در تمرکز
  • احساس تنش
  • تحریک پذیری
  • احساس خالی شدن ذهن

به غیر از علائم و نشانه های عاطفی، بیماری اضطراب باعث علائم فیزیکی متعددی نیز می شود، از جمله:

  • تپش قلب
  • تعریق
  • سردرد
  • ناراحتی معده
  • سرگیجه
  • تکرر ادرار یا اسهال
  • تنگی نفس
  • تنش یا انقباض عضلانی
  • لرزیدن
  • بیخوابی

افراد مبتلا به اضطراب، اغلب اختلال خود را با یک بیماری پزشکی اشتباه می گیرند. به همین دلیل ممکن است پیش از تشخیص اختلال، به پزشکان زیادی مراجعه کنند و مراجعات بی شماری را به بیمارستان داشته باشند.

علت ابتلا به اختلال اضطراب چیست؟

فاکتورهای زیادی محرک ابتلا به این اختلال هستند، برخی از آنها عبارتند از:

  • استرس
  • فاکتورهای جسمی (مشکل تیروئید)
  • محیط کودکی
  • ژنتیک
  • عدم تعادل بیوشیمی (تغییر در سطح پیامرسان های شیمیایی در مغز)

علاوه بر عوامل فوق، تغییرات و عوامل اجتماعی و ارتباطی بسیاری باعث به وجود آمدن اضطراب در افراد می شود، مانند مشکلات خانوادگی، احساس جدایی و طردشدگی، تغییرات ناگهانی و غیر منتظره همچون زلزله، بیماری و مرگ یکی از نزدیکان.

البته الگو قرار دادن رفتار پدر و مادر یا یادگیری و تکرار کارهای آنان نیز نقش مهمی در اضطراب فرزندان دارد.

با این حال، دانستن علت آن کمکی به حل مشکلاتی که بیمار در اثر این اختلال هر روز با آنها سر و کار دارد، نمی کند؛ اما به او نشان می دهد که عواملی هستند که خارج از کنترل اوست.

اضطراب در محل کار

ارتباط بین علائم اضطراب و افسردگی چیست؟

بسیاری از مبتلایان به اختلالات استرسی گاهی دچار افسردگی نیز می شوند. اعتقاد بر این است که حس اضطرابی و افسردگی ناشی از همان آسیب پذیری بیولوژیکی است که می تواند توضیح دهنده ارتباط این دو با هم باشد. از آنجا که افسردگی اضطراب را بدتر می کند (و بالعکس)، مهم است که به دنبال درمان برای هر دو بیماری باشید.

4 استراتژی ابراز خشم

انواع اختلال اضطرابی و علائم آنها

طیف اختلالات اضطراب که علائم نسبتا مشابهی در بیمار ایجاد می کنند عبارتند از:

اختلال اضطراب فراگیر (GAD)

اگر نگرانی ها و ترس های مداوم شما را از فعالیت های روزمره بازمی دارد، یا از احساس مداوم رخ دادن اتفاقی بد ناراحت هستید، ممکن است دچار اختلال اضطراب فراگیر (GAD) باشید.

مبتلایان به GAD به قدری نگران هستند که تقریبا همیشه احساس اضطراب دارند اما نمی دانند دلیل آن چیست.

اضطراب مرتبط با این نوع اختلال دارای علائم جسمی است از جمله بی خوابی، ناراحتی معده، بی قراری و خستگی.

حملات پانیک و اختلال هراس

اختلال هراس با حملات مکرر، غیر منتظره وحشت و همچنین ترس از تجربه یک اپیزود حمله دیگر مشخص می شود.

بسیاری از مبتلایان به این هراس از مکان های عمومی و بازارها نیز می ترسند زیرا می ترسند در صورت بروز حمله کسی نباشد که به آنها کمک کند.

اختلال وسواس جبری (OCD)

این اختلال (OCD) با افکار یا رفتارهای ناخواسته مشخص می شود که متوقف کردن یا کنترل آنها غیر ممکن است. اگر دچار این اختلال باشید، دائما نگران آن هستید که اجاق گاز را خاموش کرده باشید یا می ترسید به کسی صدمه بزنید.

بیمار همچنین دچار رفتارهای جبری مانند شستشوی چندباره و مداوم دست هاست.

فوبیا و ترس های غیر منطقی

ترس غیر واقعی یا اغراق آمیز از یک شیء، فعالیت یا وضعیت خاص است که در واقعیت، هیچ خطری برای فرد ندارد.

هراس های رایج شامل ترس از حیوانات (مانند مارها و عنکبوتها)، ترس از پرواز و ترس از ارتفاع است. در صورت وجود هراس شدید، فرد تا جایی پیش می رود که از شیء مورد نظر تا حد امکان دوری می کند.متاسفانه این دوری تنها باعث تقویت ترس می شود.

درمان اضطراب

اختلال اضطراب اجتماعی

اگر از دیده شدن توسط دیگران و تحقیر شدن در جامعه دچار ترس ناتوان کننده هستید، ممکن است دچار اضطراب اجتماعی باشید که به عنوان هراس اجتماعی نیز شناخته می شود.

اختلال اضطراب اجتماعی را می توان به عنوان کمرویی شدید تصور کرد. در موارد شدید، بیمار از شرکت در موقعیت های اجتماعی به طور کلی اجتناب می کند. اضطراب عملکرد (که به عنوان ترس از صحنه شناخته می شود) شایع ترین نوع هراس اجتماعی است.

اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)

نوعی اختلال اضطرابی شدید است که می تواند در اثر یک واقعه آسیب زا یا تهدید کننده زندگی رخ دهد. علائم PTSD شامل فلاش‌بک ها یا کابوس های مربوط به این حادثه، افزایش هوشیاری، دوری از دیگران و پرهیز از موقعیت هایی است که شما را به یاد این رویداد می اندازد.

بیماری هراسی

اضطراب در مورد سلامتی و ابتلا به بیماری بدون وجود نشانه‌های پزشکی

اختلال اضطراب جدایی

اگرچه اضطراب جدایی یکی از مراحل عادی رشد است، اگر اضطراب تشدید شود یا به اندازه کافی پایدار باشد که با مدرسه یا فعالیت های دیگر تداخل پیدا کند، ممکن است فرزندتان دچار اختلال اضطراب جدایی باشد.

کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی حتی با فکر دور بودن از مادر یا پدر خود دچار اضطراب می شوند و برای نرفتن به مدرسه و بازی نکردن با دوستانشان تظاهر به مریضی می کنند(مطالعه بیشتر: فرزندپروری و تربیت بچه )

انواع اضطراب

آیا ممکن است یک نفر به بیش از یک نوع اختلال اضطراب مبتلا باشد؟

کاملا رایج است که این اتفاق رخ دهد. برای مثال، بسیاری از کسانی که دچار ترس از فضاهای بسته هستند، در ابتدا مشکلشان با حملات پانیک شروع شده و بسیاری از مبتلایان به اختلال وسواس جبری دچار اختلال اضطراب فراگیر نیز هستند.

آیا اختلال اضطراب می تواند مرگبار باشد؟

این ترس بیشتر سراغ بیماران دچار حملات پانیک می رود.

علائم فیزیکی ناشی از اضطراب و پانیک مانند ضربان تند قلب، درد در قفسه سینه، سوزن سوزن شدن بسیار شبیه به حمله قلبی است. از این رو، بیمار متقاعد می شود که در حال تجربه حمله قلبی است و هر لحظه ممکن است بمیرد؛ اما این طور نیست!

هیچ کس تا به حال از حملات پانیک نمرده است! این واکنش طبیعی بدن به افزایش سطح آدرنالین در خون در اثر حمله پانیک است.

اختلال اضطراب مرگبار نیست. ناراحت کننده و آزار دهنده است، اما آسیبی به جان فرد نمی دهد.

استراتژی‌های سریع مقابله و کنترل اضطراب

به غیر از درمان‌های تخصصی حوزه روان‌شناسی و مشاور، تکنیک‌هایی نیز به مراجع آموزش داده می‌شود که در زمان بروز اضطراب شخص بتواند با ترس، نگرانی‌ها و افکارش مقابله کند. این استراتژی‌ها عبارتند از:

تمرکز و تنفس عمیق

دم را برای 4 شماره انجام دهید و برای 4 شماره بازدم انجام دهید. این کار را به مدت 5 دقیقه ادامه دهید. با منظم کردن تنفس، ضربان قلبتان را آرام می‌کنید که می‌تواند شما را آرام‌تر کند. تکنیک‌های تنفسی برای درمان اضطراب را فرا بگیرید.

آروماتراپی یا رایحه‌درمانی

رایحه‌هایی مانند اسطوخودوس، میخک و گیاهان جنگلی آرامش‌بخش هستند. آروماتراپی به فعال شدن برخی گیرنده‌ها در مغز کمک می‌کند که باعث آرامش روح و روان می‌شوند.

درمان اضطراب

پیاده‌روی و یوگا

گاهی بهترین راه برای درمان اضطراب رفتن به یک پیاده‌روی آرام در طبیعت یا صرف زمانی برای آرام کردن ذهن و بدن با استفاده از یوگاست. مدیتیشن به آرامش ذهن کمک می‌کند. تمرکز ذهن در واقع میزان ماده خاکستری مغز را افزایش می‌دهد که همین به بدن کمک می‌کند تا استرس کمتری داشته باشد. مطالعات آثار مثبت تمرکز ذهن را بر روی اضطراب، خلق‌وخو و استرس اثبات کرده‌اند. هر روز نیم ساعت به مدیتیشن و یوگا اختصاص دهید.

نوشتن افکار 

نوشتن آنچه در سرتان می‌گذرد و باعث اضطراب شما شده است، باعث کاهش فشار از ذهن می‌شود. این تکنیک درمانی به خصوص برای کسانی مناسب است که دچار اضطراب دوره‌ای هستند. با نوشتن بهتر می‌توانید نسبت به درست بودن افکارتان، اغراق‌آمیز بودن آنها یا وجود یک راهکار برای حل مسئله موجب نگرانی فکر کنید.

درمان اضطراب

استراتژی‌های بلندمدت برای کنترل اضطراب

در کنار استراتژی‌های سریع برای لحظه هجوم اضطراب، باید تکنیک‌هایی برای کنترل اضطراب در بلندمدت نیز فرابگیرید. این استراتژی‌ها به تسریع درمان اضطراب کمک می‌کنند.

شناسایی محرک‌ها

چه چیزی باعث هجوم استرس و اضطراب به شما می‌شود؟ محرک اضطراب شما چیست؟ پاسخ به این سؤال برای درمانگر شما بسیار اهمیت دارد.

گاهی پاسخ شفاف است، کافئین، الکل یا دخانیات. اما همیشه پاسخ آن‌قدر واضح نیست. مشکلات بلندمدت مانند مشکلات مالی می‌توانند عامل اضطراب باشند. این دسته محرک‌ها به درمان جدی‌تر نیاز دارند.

وقتی محرک را بشناسید، بهتر می‌توانید مواجهه با آن را کنترل کنید. اگر چیزی است که نمی‌توانید آن را محدود کنید، مانند استرس محیط کار، می‌توانید به کمک درمانگر استراتژی‌های مقابله با اضطراب را فرابگیرید.

برخی از محرک‌های اضطراب عبارتند از:

  • محیط کار
  • مسافرت و رانندگی
  • ژنتیک و اضطراب ارثی
  • قطع مصرف یک دارو
  • تروما
  • فوبیاها و ترس
  • بیماری‌های زمینه‌ای
  • ابتلا به یک بیماری روانی دیگر مانند افسردگی
  • کافئین

ورزش کردن

تحرک به ذهنتان اجازه نمی‌دهد که بیش از حد حول محور محرک‌های اضطراب دور بزند. هورمون‌هایی که در پی ورزش کردن در مغز ترشح می‌شود، اندورفین و سروتونین، به آرام شدن بدن و خلق‌وخو کمک می‌کند.


اگر به دنبال مشاور خانواده در تورنتو می‌گردید، سیمیاروم برای کمک به شما اینجاست


کاهش مصرف کافئین، نیکوتین و الکل

یک فنجان قهوه، هات چاکلت و غیره در ابتدا حس خوبی به شما می‌دهد. اما مصرف بیش از حد آن اضطراب را تشدید می‌کند. اگر تحت درمان اضطراب قرار دارید، مصرف کافئین خود را کاهش دهید چرا که آنها با افزایش ضربان قلب خلاف جهت درمان حرکت می‌کنند.

به طور مشابه، الکل نیز اضطراب شما را تشدید می کند.هر چند به نظر می رسد که سیگار شما را آرام می کند، اما در حقیقت محرکی است که آن را تشدید می کند.

درمان اضطراب

خواب کافی

در یک برنامه شلوغ، جایی برای خواب کافی نیست. آدم‌های معتاد به کار بیشتر از دیگران دچار اضطراب هستند. با یک برنامه‌ریزی بهتر، نه گفتن به کارهای بیشتر و قبول مسئولیت به جای دیگران می‌توانید برنامه خود را منظم‌تر کنید. انسان برای عملکرد درست به خواب کافی نیاز دارد. بنابراین، تا زمانی که به خوبی نخوابید، نمی‌توانید اضطرابتان را کنترل کنید.

شب‌ها نور اتاق خود را کم کنید. قبل از خواب کتاب بخوانید. از تلویزیون و تلفن همراه دوری کنید تا خواب بهتری داشته باشید.

به طور کلی سعی کنید سبک زندگی سالمی را انتخاب کنید. فعال بودن، تغذیه خوب، طبیعت‌گردی، وقت‌گذرانی با خانواده و دوستان، کاهش استرس و انجام فعالیت‌های لذت‌بخش همگی در کاهش اضطراب مؤثر هستند.

نه گفتن

همانطور که گفتیم برنامه شلوغ منبع مهم استرس و اضطراب است. برخی از افراد نمی‌توانند به دیگران نه بگویند و این باعث می‌شود که با درخواست‌های زیادی برای کمک کردن روبه‌رو شوند. برای درمان اضطراب خود یاد بگیرید که بیشتر از قبل نه بگویید و صرفاً کارهایی را انجام دهید که در حیطه مسئولیت‌های خودتان است.

درمان اضطراب

زندگی در لحظه

معمولاً اضطراب به خاطر نگرانی برای آینده به شخص حمله می‌کند. نگران جلسه هفته آینده هستید؟ برای پرداخت تعهدات مالی خود در ماه آینده نگران هستید؟ اضطراب در مورد مشکلات می‌تواند محرکی برای حل آن باشد. اما اگر صرفاً به منبعی برای نگرانی، بدون اراده‌ای برای حل مشکل باشد، زندگی فرد را به چالش می‌کشد.

به جای نگرانی برای چیزی که هنوز رخ نداده است، برای حل مشکل برنامه‌ریزی کنید و استراتژی‌های حل مشکل تعیین کنید. سپس به جای فکر کردن به پایان کار، به لحظه فعلی و کاری که باید انجام دهید تا مشکل را حل کنید فکر کنید. اگر در لحظه خوب عمل کنید، مشکل شما در آینده حل می‌شود و جای نگرانی نیست.

مهربانی و پذیرش مشکل خود

با خودتان مهربان باشید. شما ضعیف، حقیر یا ناتوان نیستید. به خودتان برچسب‌های منفی ندهید. شما یک اختلال سلامت روان دارید که اختلال اضطراب نامیده می‌شود و با تکنیک‌های مختلف قابل‌درمان است.

کمک به قربانی تجاوز جنسی

درمان اضطراب

اضطراب در کودکان

دیده شدن اضطراب در کودکان طبیعی و شایع است.

در واقع، از هر 8 کودک یک نفر دچار اضطراب است. در بیشتر موارد، با بزرگتر شدن کودک و یادگیری از سوی والدین، دوستان و اطرافیان، کودک می تواند به مهارت هایی برای آرامش یافتن و رهایی از حس اضطراب دست پیدا کند.

اما گاهی اضطراب در کودک به حدی مزمن و مداوم می شود که تبدیل به اختلال اضطرابی می شود. اضطراب کنترل نشده با فعالیت های روزمره تداخل پیدا می کند و کودک از تعامل با اطرافیان و دوستان خودداری می کند.

برخی از علائم اضطراب در کودکان عبارتست از:

  • از کوره در رفتن
  • تحریک پذیری
  • بی خوابی
  • احساس ترس
  • شرم
  • احساس تنهایی

درمان اضطراب در کودکان شامل رفتار درمانی شناختی (گفتگو درمانی) و دارو درمانی می شود.

اضطراب در نوجوانان

نوجوانان دلایل زیادی برای احساس اضطراب دارند. امتحانات، مدرسه، کنکور، آشنایی با جنس مخالف و هزاران تجربه جدید همه منبع استرس هستند.

بنابراین، نوجوانانی که بیشتر اوقات دچار اضطراب هستند، ممکن است دچار اختلال اضطراب شده باشند.

علائم در نوجوانان عبارتند از:

  • نگرانی
  • خجالت
  • رفتارهای انزواطلبی
  • افت تحصیلی
  • رفتارهای غیرطبیعی
  • پرهیز از موقعیت های اجتماعی
  • گرایش به رفتارهای پرخطر مانند مصرف مواد مخدر و الکل

در بیشتر نوجوانان، اضطراب با افسردگی مشاهده می شود. تشخیص به موقع هر دو اختلال اهمیت دارد تا درمان بتواند به حل مشکل اصلی و کاهش علائم کمک کند.

 مهم ترین روش درمان نوجوانان گفتگودرمانی و دارودرمانی است.

اضطراب در نوجوانان

آیا اختلال اضطراب قابل درمان است؟

میلیون ها نفر در سراسر جهان به این اختلال مبتلا هستند، در حالی که تنها درصد کمی به دنبال درمان برمی آیند.

این اختلال به خوبی به درمان پاسخ می دهد، پس چرا به رنج و ترس خود ادامه دهیم؟

نرم افزارهای سلامت روان تا چه حد قابل اعتماد هستند؟

درمان اضطراب و استرس

نتیجه گیری

هر چند اختلال اضطراب خطری برای جان فرد ندارند، اما اضطراب مداوم تاثیر منفی زیادی بر جسم و روان انسان دارد.

استرس گاه به گاه برای همه پیش می آید، اما تداوم آن باعث خستگی، بدخلقی، اختلال در خواب، از دست رفتن اشتها و کاهش تمایلات جنسی می شود.

با تداوم ترس ها و نگرانی ها، احتمال دوری از جمع و انزوا نیز وجود دارد.

همه این ها در حالی است که اصلا نیازی نیست بیمار این میزان عوارض منفی را تحمل کند، چراکه خط درمان به خوبی در حل مشکلات بیمار اثرگذار است.

در این مطلب تلاش کردیم شما را با انواع اختلالات اضطرابی و علائم آن آشنا کنیم. چنانچه دچار مشکل اضطراب هستید، از یک مشاور کمک بگیرید.همچنین پیشنهاد می کنیم ویدئوی آموزشی زیر را در همین موضوع مشاهده کنید:

در زمینه استرس شغلی و تحصیلی  می‌توانید جلسات مشاوره با دکتر مصطفی زارعان ، دکتر شهریار شهیدی، دکتر عباس رمضانی و دکتر سعید ایمانی  را در سیمیاروم رزرو کنید.
4.2/5 - (8 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها